see uth banner

μενού

KaminariΟνομάζομαι Καμινάρη Ερασμία και τελείωσα Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η απόφαση μου να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών: Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία ήταν από τις πιο σωστές που έχω πάρει ως σήμερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αρκετά απαιτητικό και πολυδιάστατο και η χαρά να γίνεται κανείς κάτοχος του συγκεκριμένου τίτλου είναι μεγαλύτερη, καθώς απαιτείται σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων σπουδών.
Το πρόγραμμα σπουδών είναι εστιασμένο στη σχολική ψυχολογία και την ειδική αγωγή, καθώς και στην ψυχοθεραπεία και την προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών. Όποιος, επίσης, επιθυμεί, μπορεί να ασχοληθεί και με το ερευνητικό έργο είτε μέσω της διπλωματικής του εργασίας είτε μέσω αρκετών ερευνητικών project, τα οποία πραγματοποιούν αξιόλογοι καθηγητές με ιδιαίτερη αγάπη για την έρευνα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι φοιτητές κατορθώνουν τόσο να ευαισθητοποιηθούν για τις μορφές αναπηρίας αλλά και να κατακτήσουν τα εφόδια ενός πολιτισμικά ευαίσθητου θεραπευτή. Τα μαθήματα εκπαίδευσης των κλινικών δεξιοτήτων, καθώς και οι πολλές ώρες πρακτικής (1.500 ώρες) δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξασκηθούν στον συμβουλευτικό τους ρόλο. Επίσης, οι διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης, όπως η ατομική ψυχοθεραπεία, η ομαδική ψυχοθεραπεία και η ατομική εποπτεία που παρέχεται σε κάθε φοιτητή, αποτελούν μια από τις καινοτομίες του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς επισημαίνουν στους φοιτητές τη σημασία της διαρκούς προσωπικής ανάπτυξης και της ανάγκης για εποπτεία κάθε θεραπευτή που νοιάζεται για τους θεραπευόμενους του και τη δική του επάρκεια. Τέλος, τα σεμιναριακά μαθήματα, που αφορούν τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τις περισσότερες προσεγγίσεις και να καταφέρουν να επιλέξουν αυτή ή αυτές που τους ταιριάζουν περισσότερο και που θα πλαισιώσουν πιο αποτελεσματικά τον συμβουλευτικό τους ρόλο.
Κλείνοντας, το ταξίδι ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού μοιάζει με αυτό της θεραπευτικής διαδικασίας. Απαιτεί σκληρή δουλειά, δέσμευση, συνεχή προσαρμογή, ειλικρινές ενδιαφέρον και αγάπη για την ψυχοθεραπεία και προθυμία από όποιον αποφασίζει τώρα να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι να κοιτάξει βαθειά μέσα του και να είναι έτοιμος για την αλλαγή.

Ερασμία Καμινάρη
Ψυχολόγος
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Go to top