see uth banner

μενού

Εκδηλώσεις του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο 2023

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο 2023 το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει δύο εκδηλώσεις στο Βόλο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες.
H Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week) 13-19 Μαρτίου 2023, είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την αύξηση ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο. Ενώνει τις προσπάθειες των συνεργαζόμενων οργανώσεων από όλο τον κόσμο σε μια εβδομάδα εορτασμού του εγκεφάλου, κάθε χρόνο στα μέσα Μαρτίου, όπως έχει διαμορφωθεί ως ιδέα από τον οργανισμό Dana Alliance for Brain, με κύριους εταίρους τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες Society for Neuroscience, the Federation of European Neuroscience Societies, και International Brain Research Organization, των οποίων είναι μέλος και η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες. H Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια, Σχολές Νευροεπιστημών, Εκδόσεις Νευροεπιστημών, Εθνικές Εταιρείες Νευροεπιστημών, καθώς και πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τις νευροεπιστήμες.
afisaΣτα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο (Brain Awareness Week) το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει δύο εκδηλώσεις στο Βόλο με σκοπό να παρουσιάσει επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ετών σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος μας, από το ρυθμό της καρδιάς ως τα συναισθήματα και από τις κινήσεις ως τη μάθηση, τη μνήμη και το λόγο. Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του εγκεφάλου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ερωτήματα του 21ου αιώνα. Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία του εγκεφάλου θα συνδράμει τόσο στην έρευνα για την ταχύτερη ανίχνευση και την πληρέστερη διάγνωση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, για την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όσο και στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης που πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Η πρώτη εκδήλωση αφορά ημερίδα-δράση με τίτλο «Είμαστε ο εγκέφαλός μας!», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ, την Πέμπτη 16/3/2023. Η δράση απευθύνεται στους μαθητές του λυκείου. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών (συντομες εισηγήσεις, κατασκευές και καλλιτεχνικές δημιουργίες) σχετικές με τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, προβολές βίντεο, ομιλίες από επιστήμονες του χώρου και συζήτηση με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η δεύτερη εκδήλωση αφορά ημερίδα με τίτλο «Γνωρίζουμε τον Εγκέφαλο μας;» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) "Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή" και θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αμφιθέατρο Σαράτση την Παρασκευή 17 στις 18:00. Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο στους φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δείτε την αφίσα εδώ

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Go to top