see uth banner

μενού

Το Προσωπικό του ΠΤΕΑ

Επαφή

Άλλες πληροφορίες

Ακαδημαϊκή βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής

Γνωστικό αντικείμενο: Παιδαγωγικά: Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί και παιδαγωγικές πρακτικές

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ: 24210-74782

Βιογραφικό Σημείωμα

Τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος

 • Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών
 • Εκπαιδευτική Πολιτική και Εκπαιδευτικοί Σχεδιασμοί
 • Συγκριτική Παιδαγωγική
 • Βελτίωση Ποιότητας και Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου
 • Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση
 • Διοίκηση και Ηγεσία στην Εκπαίδευση
 • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση
 • Εκπαίδευση και Αειφόρος Ανάπτυξη
 • Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
 • Ιστορία της Εκπαίδευσης

Μαθήματα ΠΤΕΑ

Θεωρία Διδασκαλίας Ι
Πρακτική Άσκηση Γενικής Αγωγής Ι - Κατεύθυνση Δασκάλων

Ώρες συνεργασίες με φοιτητές

Τρίτη 13:00 - 14:30, Τετάρτη 16:00 - 17:30 καθώς και μετά από συνεννόηση

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Ρουσσάκης σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Κρήτης), μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Διετούς Επιμόρφωσης, και είναι διδάκτορας Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1990-2017) και στο διάστημα αυτό εργάστηκε σε Δημοτικά Σχολεία των Χανίων, του Πειραιά και της Αθήνας αλλά και ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής ΕΚπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και στο Ινστιτούτο Εκπαιδετικής Πολιτικής. Από το 2014 έως το 2017 υπηρέτησε ως Σύμβουλος Α’ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής όπου, μεταξύ άλλων, ήταν Επιστημονικά Υπεύθυνος, για το «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών» και την «Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», και Συντονιστής της Μονάδας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
Είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στη Θεματική Ομάδα Εργασίας για τα Σχολεία (TWG “Schools”, 2016-2018) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λειτουργεί για την υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020» και αναπληρωτής Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών για την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών (European Network on Teacher Education Policies ENTEP)
Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα Συγκριτικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Αξιολόγησης στην Εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας και στο European University Cyprus, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο ΤΕΙ Πειραιά και έχει επιβλέψει μεταπτυχιακές διπλωμετικές εργασίες. Επίσης ήταν διδάσκων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Διετούς Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει εργαστεί ως επιμορφωτής σε προγράμματα, μεταξύ άλλων, των ΠΕΚ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Ο.ΕΠ.Ε.Κ., του ΕΚΔΔΑ, και σε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για πολλά χρόνια συμμετείχε στα Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης του Π.Τ.Δ.Ε. / Ε.Κ.Π.Α. και είχε την επίβλεψη ομάδων φοιτητών.
Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε Προγράμματα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ, ΕΣΠΑ, FP 6, Erasmus) και δώσει διαλέξεις στο πλαίσιο Εντατικών Προγραμμάτων Erasmus που διοργανώθηκαν από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συγκριτικής Εκπαίδευσης» σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά καθώς και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους με αντικείμενο τις εκπαιδευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιδράσεις τους στις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές. Ασχολείται ερευνητικά και γράφει για ζητήματα συγκριτικής παιδαγωγικής, εκπαιδευτικής πολιτικής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εφαρμογών των νέων τεχνολογιών και της διαπολιτισμικής προσέγγισης στο σχολικό περιβάλλον, ποιότητας στην εκπαίδευση και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΕΛΕΣΔΕ) και μέλος της συντακτικής ομάδας του Επιστημονικού Περιοδικού Συγκριτική και Διεθνής Εκπαιδευτική Επιθεώρηση που εκδίδεται από την ΕΛΕΣΔΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θήτευσε ως Secretary-Treasurer της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης (Comparative Education Society in Europe) από το 2008 έως το 2010.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις

Βιβλία

 • Φασούλης, Κ., Ρουσσάκης, Ι., Σαμαρά, Α., Φυριππής, Ε., Πασιάς, Γ. (επιμ.) (2016). Ανιχνεύοντας το εκπαιδευτικό τοπίο. Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Δημήτρη Μ. Ματθαίου. Αθήνα: Παπαζήσης.

Κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους

 • Κληρίδης, Ε. & Ρουσσάκης, Ι. (2016). Ο εκπαιδευτικός δανεισμός ως πολιτική πράξη: Μια γενεαλογία των διεθνών σχέσεων στην εκπαίδευση. Στο Κ. Φασούλης, Ε. Φυριππής, Γ. Πασιάς, Ι. Ρουσσάκης & Α. Σαμαρά (Επ.), Ανιχνεύοντας το εκπαιδευτικό πεδίο: Τιμητικός τόμος στον Δημήτρη Ματθαίου (σελ. 577-604). Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση
 • Κληρίδης, Ε. & Ρουσσάκης, Ι. (2017). Ισορροπώντας ανάμεσα σε «υποεθνικούς», «εθνικούς» και «υπερεθνικούς» περιορισμούς, προσανατολισμούς και πιέσεις συμφερόντων: Μια ανάλυση της πρότασης του νέου ωρολογίου προγράμματος των γυμνασίων της Κύπρου. Στο Δ. Φωτεινός, Π. Σιμενή & Ν. Παπαδάκης (Επ.), Εκπαίδευση και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: ιστορικο- συγκριτικές προσεγγίσεις. Τιμητικός τόμος στον Σήφη Μπουζάκη. Αθήνα: Gutenberg.

Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά

 • Pasias, G., Roussakis, Y., (2012). “Who marks the bench?” A critical review of the neo-European ‘paradigm shift’ through higher education policies and discourses. Journal of Critical Education Policy Studies, v.10, no.1 (April 2012), pp. 127-141.
 • Pasias, G., Roussakis, Y., (2012). Current «policies of knowledge» in the European Union: mapping and critically assessing «quality» in a «measurable» Europe of Knowledge. Revista Española de Educación Comparada, vol.20 (2012), pp. 303-324.

Εισηγήσεις σε πρακτικά συνεδρίων

 • Pasias, G., Roussakis, Y. (2013). Discourses of Quality, Practices of Performativity: Restructuring Teacher Education and Professional Development Politics in the ‘Europe of Knowledge’. Στο Κ.Γ. Καρράς, Π.Καλογιαννάκη, C.C. Wolhuter, Ν. Ανδρεαδάκης (Επιμ.), Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στον Κόσμο, 1ο Διεθνές Συμπόσιο, Ρέθυμνο, 28-30 Μαϊου 2013. Πρακτικά Συμποσίου σ. 39-48.
 • Καραγιάννη, Ε., Ρουσσάκης, Ι. (2015). Ανατομία και διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα: Θεώρηση, διερεύνηση και πρακτική. Στο Ι. Παπαδάτος, Α. Μπαστέα, Σ. Πολυχρονοπούλου (Επιμ.), Λειτουργίες νόησης και λόγου στη συμπεριφορά, στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης. Πρακτικά Συνεδρίου. Αθήνα 2015, τ. 1, σ. 547-558.
Go to top