see uth banner

Menu

Δημιουργώντας Xώρους Ισότιμης Συμμετοχής για τη Συμπερίληψη των Ρομά

Δευτέρα 26/11/2018, 17: 30, ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΕΜΗ, ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με αφορμή την έναρξη ενός σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος (CoSpIRom), το οποίο συντονίζει το ΠΘ με θέμα τη συμπερίληψη των Ρομά σε βασικές κοινωνικές διαδικασίες και δομές, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: Δημιουργώντας χώρους ισότιμης συμμετοχής για τη συμπερίληψη των Ρομά.
Στο πλαίσιο της ημερίδας  θα συζητηθούν  ζητήματα που σχετίζονται με  το ρόλο της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και της Αστυνομίας στην κοινωνική ένταξη  του πληθυσμού Ρομά.   Στις βασικές στοχεύσεις του Προγράμματος, στο οποίο εντάσσεται και η συγκεκριμένη ημερίδα, συμπεριλαμβάνονται:
- Δημιουργία κοινών χώρων (common spaces) αλληλεπίδρασης και συνέργειας των δύο κοινοτήτων.
- Αμφισβήτηση συμβολικών συνόρων, αντιμετώπιση στερεοτύπων και πρακτικών διάκρισης
- Ενδυνάμωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας των Ρομά. Αναγνώριση και έκφραση πολιτειακών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων
- Συμβολή στη βελτίωση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την κοινωνική ένταξη των Ρομά
- Ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών χωρών

Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το ΠΘ έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ένας πολύ μικρός αριθμός των προγραμμάτων αυτής της κατηγορίας εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από διαδικασίες αυστηρής αξιολόγησης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου), Ιταλία (University of Pisa, UNIPI), Ρουμανία (West University of Timisoara, WUT).

Πρόγραμμα

Πρόσκληση

Δελτίο Τύπου

Go to top